Γνωρίζετε τα οφέλη από τη χρήση του φυσικού σαπουνιού?

"Study nature, love nature, stay close to nature. It will never fail you.”

  Frank Lloyd Wright

Τα πολλαπλά οφέλη απο τη χρήση του φυσικού σαπουνιού

Διαβόητη για την αρνητική επίπτωση της στο περιβάλλον, η βιομηχανία καλλυντικών συμβάλλει στη ρύπανση και εξαντλεί τους φυσικούς πόρους με πολλούς τρόπους.  Η υπερκατανάλωση καλλυντικών σε όλο τον κόσμο εντείνει  ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Είναι γεγονός ότι ο πλανήτης μας πάσχει. Αναφορές  δείχνουν πως παράγονται πάνω από 120 δις συσκευασίες καλλυντικών κάθε χρόνο με τη πλειονότητα τους να είναι μη ανακυκλώσιμες. Σχεδόν όλα τα προϊόντα ομορφιάς πωλούνται σε πλαστικές συσκευασίες που χρειάζονται μια χιλιετία για να αποσυντεθούν. Ακόμη, υπάρχουν  περιτυλίγματα, χάρτινες και πλαστικές θήκες, αφρολέξ και πολλά άλλα κομμάτια πλαστικού που περιέχονται σε ένα καλλυντικό.

  Όμως, αν και υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα, τα δεδομένα αλλάζουν με πολλές εναλλακτικές λύσεις να εφαρμόζονται πια από πολλούς συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το φυσικό σαπούνι, από αγνό ελαιόλαδο είναι ένα παραδοσιακό προϊόν με διαχρονική αξία που επανήλθε στο προσκήνιο δυναμικά, και η παραγωγή του ως ποιοτικά ανώτερο, εξαγώγιμο προϊόν αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς την τελευταία δεκαετία.

Αν επιλέξουμε λοιπόν, προσεκτικά, το φυσικό σαπούνι που θα χρησιμοποιήσουμε τότε τα οφέλη είναι πολλαπλά. 


Οικολογικά οφέλη

Για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται  αποκλειστικά πρώτες ύλες από φυσικούς ανανεώσιμους πόρους. Τα σαπούνια που βρίσκουμε  στα ράφια των Super Market είναι στην πλειοψηφία τους  φτιαγμένα από χημικές πρώτες ύλες και ζωικά λίπη,  για το λόγο αυτό πάντα χρειάζεται να διαβάζουμε τις ετικέτες των συστατικών.  Το παραδοσιακό σαπούνι φτιάχνεται αποκλειστικά από ελαιόλαδο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα φυτικά λάδια για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά του σαπουνιού όπως πχ το αμυγδαλέλαιο ή το λάδι καρύδας, που βελτιώνουν τη σκληρότητα και τον αφρισμό.

Για τη συσκευασία τους δεν απαιτείται η χρήση πλαστικού. Μπορούν μάλιστα να αντικαταστήσουν πολλά προϊόντα από το ράφι του μπάνιου σας που ευθύνονται για τη συσσώρευση άδειων συσκευασιών στα απορρίμματα κυρίως  μη βιοαποικοδομήσιμων. Αντικαθιστούν επάξια  σαμπουάν, αφρόλουτρο, υγρά κρεμοσάπουνα, αφρό ξυρίσματος και διάφορα καθαριστικά προσώπου και σώματος.

Δεν υπάρχει  κατανάλωση ενεργειακών πόρων για την παραγωγή τους, καθώς χρησιμοποιείται η ψυχρή μέθοδος, χωρίς καθόλου θέρμανση, και εν συνεχεία η ωρίμανση σε συνθήκες περιβάλλοντος. Κατά την παραγωγή επίσης γίνεται και οικονομία στη χρήση νερού. Αρκεί  να αναφερθεί ότι για την παραγωγή υγρών σαπουνιών και γενικότερα προϊόντων αφρισμού,  περισσότερο από το 90% της σύστασης τους είναι νερό με χημικούς αφριστικούς παράγοντες.

Είναι πλήρως βιοαποικοδομήσιμα χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα με χημικά παράγωγα.


Οικονομικά οφέλη

Χρησιμοποιούμε ένα προϊόν για πολλές χρήσεις π.χ. για να πλύνουμε τα χέρια μας, για το μπάνιο μας, για τα μαλλιά μας. Αξίζει να τονιστεί  η εξοικονόμηση ενέργειας τόσο  κατά την παραγωγή, όσο και για τη διανομή επειδή δεν κατέχουν μεγάλο όγκο ως εμπορεύματα. Επιπλέον ως προϊόντα διαρκούν περισσότερο προσφέροντας μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων. Πχ ένα σαπούνι ξυρίσματος 120gr μπορεί να διαρκέσει για έναν ολόκληρο χρόνο!  Ή μια μπάρα στερεού σαμπουάν  των 100 gr μπορεί να δώσει έως και 50 λουσίματα όταν ένα μέσο μπουκάλι σαμπουάν μπορεί να δώσει μόλις 20- 25.


Καλλυντικά οφέλη

Τα φυσικά σαπούνια  και γενικότερα τα φυσικά καλλυντικά  προάγουν την ομορφιά και την ευεξία με φυσικό τρόπο. Τα συστατικά τους έχουν εξαιρετική θεραπευτική δράση, δεν δημιουργούν παρενέργειες και δρουν αρμονικά με τις φυσικές λειτουργίες του οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα τις ενισχύουν. Η χρήση του φυσικού  σαπουνιού, είναι ένα πραγματικό μυστικό ομορφιάς πολλών αιώνων. Έχει πραγματικά  θεραπευτικές ιδιότητες σε πολλές δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση, οι δερματίτιδες και οι κατακλίσεις. Προστατεύει το δέρμα και τα μαλλιά, από την ξηρότητα και την αφυδάτωση καθώς το ελαιόλαδο αλλά και τα υπόλοιπα έλαια  που σαπωνοποιούνται είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες Ε και Α,  πολυφαινόλες  και αντιοξειδωτικούς παράγοντες  με περιποιητική και ενυδατική δράση. Είναι η ασφαλέστερη επιλογή για τις ευαίσθητες επιδερμίδες, ακόμη και των βρεφών, καθώς λόγω της φυσικής του προέλευσης, είναι υποαλλεργικό και χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ένα εντελώς φυσικό προϊόν άκρως ενυδατικό που καθαρίζει αποτελεσματικά το δέρμα, χωρίς να επηρεάζει το pH, και χωρίς να στερεί τα φυσικά λιπίδια της επιδερμίδας, όπως συμβαίνει με τα συνθετικά σαπούνια που περιέχουν επιθετικά επιφανειοδραστικά και προκαλούν ξηροδερμία και ερεθισμούς. 


Against animal testing 

Ποτέ δε δοκιμάζονται σε ζώα.


Ζηκούδη Αντωνία

MSc Χημικός Φυσικών προϊόντων